Menu
11 Aralık 2017

Suudi Arabistan'da 35 yıl sonra sinema yasağı kalkıyor

fotoğraf: Fayez Nureldine/AFP/Getty Images

Suudi Arabistan'da bir yasak daha kalkıyor.  2018 yılında ülkede sinema yasağının kalkacağı bildirildi.


AYKIRI AKADEMİ - HABER

Suudi Arabistan'da 2018 yılında sinema yasağının kalkacağı açıklandı.

Geçtiğimiz aylarda 'Ilımlı İslam'a geçiyoruz' sözleriyle modernleşme adımı attıklarını belirten Suudi Arabistan; kadınların araba kullanmalarına ve stadyumlara girişine izin veren yasaları devreye sokmuştu. Ülkede kadınların bir erkek gözetiminde olmadan hareket etmelerini ciddi şekilde kısıtlayan yasalarda yumuşama gerçekleşiyor.

Riyad'dan bugün gelen açıklamada ülkede yıllar sonraki ilk sinemanın 2018'in başında açılacağı bildirildi. Bakanlık "35 yılı aşkındır ilk kez ticari sinemaların faaliyet göstermesine 2018 yılı başında izin verilecek" dedi ve Suudi hükümetinin bir an önce sinema salonlarına lisans vermeye başlayacağını da belirtti.

1970'li yıllarda Suudi Arabistan'da çok sayıda sinema salonu vardı ve bu salonlar 'İslam'a aykırı' olarak nitelenmiyordu.

1980'li yıllara gelindiğinde ise sinema salonlarının tamamı ülkedeki muhafazakarlığın artması sonucu kapatılmıştı.

Muhalif yaklaşımlar olsa da, sinemaların açılmasının ülkede morali yükselteceği belirtiliyor. Suudi Arabistanlılar sinema filmlerini uydu, DVD ya da sosyal paylaşım platformlarında izleyebiliyordu.

Wadjda (Vacide filmi ile) 2013 yılında ilk Akademi Adaylığı başvurusu yapılarak tarihi bir adım daha atılmıştı.

Son yıllarda ise bazı genç film yapımcıları devlet desteğini alıyorlar.
 

Riyad'daki Prenses Nourah bint Abdulrahman Universitesi'nde, Suudiler Besteci Yanni performansını izliyorlar, 3 Aralık 2017 Fotoğraf: Reuters

 

Kadınların sürücü belgesine sahip olarak araç sürmesine olanak tanıyan yasanın Haziran 2018’e kadar yürürlüğe gireceği belirtiliyor. Fotoğraf: STR/EPA

 

Suudi kadınlar Riyad'daki 87.Suudi Arabistan Ulusal Günü kutlamalarında, 23 Eylül'de Reuters/Faisal Al Nasser


Ülkede ‘ılımlı islam’ rüzgarı eserken, yolsuzluk iddiasıyla bazı kraliyet mensuplarının ve önemli iş adamlarının göz altına alınmasını, ‘Suudi Prens Muhammed Bin Salman’ın ülkedeki kontrolü ele geçirme hareketi olarak’ değerlendirenler de bulunuyor.

Ülke içindeki reformist hareketleri olumlu karşılanmakla ve yurtdışında taktir toplamasına rağmen; Muhammed Bin Salman’ın yeni ve iddialı bölgesel projeksiyonu komşu ülkelerin bazıları tarafından kaygıyla karşılanıyor.(Suudi hükümeti’nin  Yemen’e askeri müdahalesi, Katar boykotu, Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin istifasının talep etmesive İran’la ilişkiyi yüksek bir tansiyona taşıması) Son olarak Trump’ın Kudüs’u İrail’in başkenti olarak tanımasından önce; Riyad’ın müzakerelerde rol aldığına dair bazı Arap ülkelerinin şüphesi var.

 

 

 


(Kaynak: Hürriyet, Guardian UK)

(*) Ekim ayında Riyad’daki King Fahad Kültür Merkezinde Suudi kadınlar bir kısa film yarışmasına katıldılar.  Fotoğraf: Fayez Nureldine/AFP/Getty Images


Herkes bilsin