Menu
4 Ocak 2018

2017'nin En İyi Filmleri ve Dizileri

Tuğçe Madayanti Dizici

Yeni bir yıla girerken yapılan ilk şeylerden biri ‘En’ler listesi hazırlamaktır. Türkiye’de geç tarihlerde vizyona giren ve doğal olarak geçen senenin filmi  hissi veren Manchester by The Sea, Moonlight, Paterson gibi harika filmleri 2017 listesine sokmayı hala gerip buluyorum. O yüzden ben bu garipliğe dahil olmadan biraz farklı bir, bu senenin en iyi filmler/diziler listesi hazırlamak istedim.
İşte, vizyonda ,ulusal/uluslararası festivallerde, özel yayın hizmetlerinde (Netflix vs.) izlediğim en iyi film ve diziler listesi.
 

#En çarpıcı film; Dunkirk

Kapsamlı politik meselesini arka plana iterek konuyu bireysel kahramanlıktan kolektivizme çekmiş olan film için yönetmen Nolan bazı eleştirileri göze alarak riskli bir filme imza atmış ve savaş filmi değil savaşın filmini çekmişti. Bana göre şimdilik senenin en iyisi.


 

#En dokunaklı, duygusal film;  A Ghost Story

Bu öyle bir film ki izleyeni çok uzun süre tamamen etkisi altına alabilmekte. Bir çarşafın bile sinemanın hipnotize etme gücü içerisinde ne kadar işlevsel olabildiğini de kanıtlamakta. Benim bu sene en çok sevdiğim film bu oldu.


 

#Mülteci meselesine değinen en iyi Avrupa filmi; Toivon tuolla puolen

Son senelerde güncel bir sorun olan mülteci meselesine el atmayan kalmadı diyebiliriz; kısa filmler, belgeseller, büyük prodüksiyonlar. Ama bana kalırsa Batı’dan bu meseleye bakışı en iyi anlatan film budur. Filmin hiciv gücünü altında seyirci ezilebilir.


 

#Hayvan hakları için en doğru, en hayvan sever film; Okja

Modern kapitalist yemek zincirinin, acımasızlığın örgütlenmiş hali olan sınai çiftliklerinin karanlık yüzünü gözler önüne seren bu film doğruculuğu ile yürekleri dağladı; özellikle finalinde. Hele ki bu filmin üzerine What the Health isimli belgeseli izleyen pek çok insan ve ünlü isimler yepyeni kararlar alarak, hayvan yemeyi bıraktıklarını açıkladılar.


 

#Atmosferi en güçlü film; Blade Runner 2049

Sinemada bazen atmosfer her şey demek. Ve bu sene bunun karşılığı tam da bu filmdeydi. Gelecek üzerinden adeta bugünün okumasını yapan film, insan olmanın anlamını sormakla yetinmeyip buna cesurca cevaplar da üretti.


 

#Kafa karıştırıcı, düşündürücü film; Mother!

Bu film eleştirmenleri ve seyircileri nefret edenler ve sevenler olarak ikiye ayırdı. Her iki tarafın da sebeplerini çok iyi anlatamadığını düşünüyorum. Bana kalırsa Mother! değeri yıllar sonra daha iyi anlaşılacak bir film. O yüzden filmi sevenlerden olmama rağmen susuyor ve hala onun hakkında düşünüyorum.


 

#En psikolojik derinlikteki film; Loveless

Bu filmde öyle bir sahne var ki işte o sahnede göz yaşlarınızı tutamayacaksınız. Böylesine soğuk karakterlerin, soğuk bir hikayenin içinde seyirciyi yumruk yemişçesine sarsmak için izlenen mesafeli, derin ve ince yolu zaten ancak Andrey Zvyagintsev gibi bir harika yönetmen becerebilirdi.


 

#Kafası iyi, en uçuk film; Free Fire

Yaşayan en sevdiğim yönetmenlerden olan Ben Wheatley’in bu filmi herkese göre değil. Basit bir silah alışverişinin yanlış gitmesi sonucu gelişen film tek mekan içinde adrenalin yüklü garip absürt bir eğlence.


 

#Meselesi olan en iyi korku/gerilim filmi; Get Out

Beyazların siyahi korkusu karşısında, siyahilerin korkusunu gözlemleyen bu film bana kalırsa net bir soru sordu ‘Beraber yaşamayı öğrenemez miyiz?’ ve buna net bir cevap verdi ‘Hayır’. Film bu meselesi ile ilk sahnesinden itibaren seyirciyi rahatsız bir bölgeye sokarak gerdikten sonra son sahnesine kadar rahat nefes almasına izin vermedi.


Senenin çenesi en düşük filmi The Meyerowiyz Stories iken çağımız gencinin büyüme ve tutunabilme  hikayesini en rahatsız edici haliyle Ingrid Goes West anlattı, senenin en iyi çıkış yapan sosyal gerçekçilik filmi ise özellikle Amerika’da el üstünde tutulan The Florida Project oldu, en garip eksantrik film neydi derseniz cevabım kesinlikle The Killing of a Sacred Deer’dir, macera dozu en aşmış olan film John Wick 2, en iyi LGBT filmleri arasındaki yerini alan AIDS salgınına en aktivist gözle bakan 120 BPM filmi...  Ve senenin en havalı ve en nostaljik filmini ise bizde zamanında açtığı bir yarayı kapatmamızı sağlayan Trainspotting 2. En iyi yabancı dizi ise Netflix’in Almanca ile buluşmasından doğan ve mükemmel bir ilk sezon finali ile ikinci sezonu sabırsızlıkla bekleten, takibi zor, seyirciden uğraş bekleyen Dark isimli dizi oldu. Elbette ki bu liste  -şimdilik- en iyiler listesi çünkü henüz izleyemediğimiz ve Oscar sezonuna damgasını vuracağı anlaşılan The Post, Phantom Thread, Call Me By Your Name, Lady Bird gibi filmler mevcut.

 

 

 

 

 

 


Herkes bilsin