Menu
14 Kasım 2017

Internet Özgürlüğünün En Hızlı Azaldığı Üç Ülkeden biriyiz..

ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House tarafından yayımlanan 'İnternette Özgürlük: 2017 Raporu’nda Türkiye özgürlüklerin en çok kısıtlandığı ülkeler arasında yer alıyor.


AYKIRI AKADEMİ - HABER

Freedom House, "İnternette Özgürlük 2017" raporunu açıkladı. Rapora göre Türkiye, Mısır ve Ukrayna ile bilirkte bu yıl internet özgürlüğünün en belirgin biçimde kısıtlandığı ülkelerden biri oldu.

Tüm dünyadaki internet kullanıcılarının yüzde 87'sini oluşturan 65 ülkede internet özgürlüğünün durumunu değerlendiren Freedom House, 32 ülkede internet özgürlüğünün geçen yıla göre kötüye gittiğini; Ukrayna, Mısır ve Türkiye en büyük gerilemenin yaşandığı ülkeler olduğunu belirtti.

Freedom House'un raporuna göre, dünyadaki  internet kullanıcılarının sadece yüzde 23'ü özgür internet imkanına sahip. İnternet özgürlüğünde en kötü notu alan ülkeler listesinin başında ise Çin bulunuyor.

İşte internet kullanımının özgür olmadığı ülkeler listesi;

 

Türkiye raporun sadece bu bölümde değil; 'bilgi kirliliği' ve 'yalan haber' bölümünde de yer alıyor. Raporda erişimin kısıtlanması ya da bilinçli olarak yavaşlatılması konusunda Türkiye'den örnekler verilerek; Türkiye’de siyasi anlamda zorlu dönemlerde  VPN aracılığı ile sanal ağlara erişim yollarının kapatıldığı, WhatsApp sohbet uygulamasına erişimi yavaşlatıldığı ya da tamamen ulaşılamaz hale getirildiği belirtiliyor.

Türkiye'ye 2017 raporunda 100 üzerinden 66 puan verildi. 2016 yılından bu yana internetin özgür olmadığı ülkeler kategorisinde kabul edilen Türkiye'nin notu Freedom House'un geçen yılki raporunda 61'di.

 

Rapor geçtiğimiz yıl hükmetlerin sosyal medyayı kontrol çabasının arttığını gösteriyor!

Her ne kadar Türkiye internet özgürlüğünün hızla eridiği ülkeler içinde ilk üçte olsa da, rapor tüm dünya genelinde hükümetlerin, sosyal medyada bilgileri manipüle etmek için gösterdiği çabanın arrtığına dikkat çekerek, bu sorunun gelecek dönemde internet özgürlüğü açısından en önemli sorunlardan biri olacağına vurgu yapıyor.

Evet, son bir yılda 65 ülkeden 30'unda hükümetler, demokrasiyi zayflatmak için internetteki tartışmaları kontrolü altına almaya çalışmış maalesef.  Oysa 2016 yılı raporunda bu kapsamda 23 ülkenin adı geçiyordu. Raporda hükmetlerin ücretli yorumcular, troller, botlar, yalan haber siteleri, liderlerin popülerliğini artırmak için propaganda merkezleri gibi yöntemlere başvurduğu belirtiliyor. Türkiye'de sosyal medyada hükümete muhalif kişi ve kurumlara karşılık vermeleri için hükümet tarafından yaklaşık 6 bin kişinin görevlendirildiği ifade ediliyor. Sosyal medyadaki dezenfarmasyonun geçen yılki ABD seçimleri dahil toplam 18 ülkede seçim sonuçlarında önemli bir rol oynadığı da vurgulandı. Rapora göre devlet sansürü daha ziyade mobil bağlantıyı hedef alıyor.

 

Kaynak:BBC Türkçe ve DW Türkçe

 

 


Herkes bilsin