Menu

Hıdırellez UNESCO listesine alındı


Kültür ve Turizm Bakanlığı Karadenizlilerin Islık Dili’nin ardından Hıdırellez'in de "UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi"ne kaydedildiği bildirdi.


AYKIRI AKADEMİ - HABER

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada; Türkiye ile Makedonya'nın birlikte hazırlayıp 2016 yılında UNESCO'ya sunduğu "Bahar Kutlaması: Hıdırellez" çok uluslu ortak dosyasının, Güney Kore'nin Jeju Adası'nda yapılan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 12. Hükümetler Arası Komite Toplantısı'nda değerlendirildiği ve  ‘Hıdırellez dosyası’nın UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası temsili listesinde yerini aldığı bildirildi.

Daha önce Karadenizlilerin “Islık Dili”, UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne eklenmişti.

Doğanın canlanması ile bolluk ve bereket isteğini simgeleyen Bahar Bayramı  Hıdırellez her yıl 6 Mayıs’ta kutlanıyor.

Bakanlığın açıklamasına göre; bugüne kadar meddahlık, Mevlevi sema törenleri, aşıklık geleneği, Karagöz, Nevruz, geleneksel sohbet toplantıları, 'Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali', 'Alevi-Bektaşi Ritüeli: Semah', tören keşkeği geleneği, 'Mesir Macunu Festivali', Türk kahvesi kültürü ve geleneği, 'Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı', 'İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü: Lavaş', geleneksel çini ustalığı ile birlikte 14 unsur temsili listeye kaydedildi. Bahar Kutlaması: Hıdırellez' dosyasının kaydıyla bu sayı 15'e yükseldi.

 

 

 

 

 

 


Herkes bilsin